Skip links

ΓΝΩΣΙΑΚΗ - ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (CBT)

"Ταράσσει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα"

Η Γνωστική/Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) αναπτύχθηκε την δεκαετία του '60 από τον ψυχίατρο Aaron T. Beck. Βασική ιδέα της είναι το γεγονός ότι οι σκέψεις μας (γνωσίες) επηρεάζουν τα συναισθήματα μας και ότι αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας. Στόχος της θεραπείας είναι να επιτευχθεί η γνωσιακή αναδόμηση, δηλαδή να αλλάξει ο τρόπος σκέψης. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας μια πληθώρα στρατηγικών μέσων, όπως για παράδειγμα το ημερολόγιο δυσλειτουργικών σκέψεων, τα συμπεριφορικά πειράματα, η βαθμολόγηση των συναισθημάτων, η εκπαίδευση στη διεκδικητική συμπεριφορά κ.ο.κ. Επιπλέον, η συνεργασία θεραπευτή - θεραπευόμενου είναι υψίστης σημασίας.

Η Γνωστική/Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη και δομημένη μορφή ψυχοθεραπείας. Διαρκεί συνήθως 12-20 συνεδρίες. Ήδη μέσα στις πρώτες 6 συνεδρίες αρχίζουν να φαίνονται τα οφέλη της θεραπείας.Έχει μελετηθεί εκτεταμένα και έχει χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) καθώς και τη θεραπεία αγχωδών διαταραχών (κρίση πανικού, κοινωνική φοβία, ειδικές φοβίες, αγοραφοβία, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, άγχος υγείας).

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Πατώντας "Αποδοχή" συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου.
Αρχική
Αναζήτηση
Explore
Drag