Skip links

Ψυχοθεραπεία Online - Να τη δοκιμάσω;

 

 

    Όταν κάποιος σκέφτεται να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, συνήθως έχει στο μυαλό του ότι χρειάζεται να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, να κλείσει ραντεβού και έπειτα να μεταβεί στο γραφείου του ειδικού ψυχικής υγείας. Τα πράγματα, όμως έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το 2013 η online ψυχοθεραπεία έχει πάρει ευρείες διαστάσεις. Πολλά άτομα, μάλιστα, επιλέγουν αυτή τη μορφή ψυχοθεραπείας. Κάλλιστα, λοιπόν, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί: Να τη δοκιμάσω; Είναι αποτελεσματική;

   Οι έρευνες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι η online ψυχοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως είναι αποτελεσματικότερη ακόμη και από τη δια ζώσης θεραπεία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στον τομέα της ψυχικής υγείας μετά το Prozac (Πρόζακ). Γιατί όμως θεωρείται τόσο αποτελεσματική; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της; Παρακάτω περιγράφονται 6 σημαντικά πλεονεκτήματα της online ψυχοθεραπείας:

  1. Μείωση του κοινωνικού στίγματος. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα το να απευθυνθεί κάποιος σε έναν ψυχολόγο θεωρείται ταμπού. Αρκετοί έχουν στο μυαλό τους ότι το άτομο που πηγαίνει για ψυχοθεραπεία είναι “προβληματικό”. Ως αποτέλεσμα, πολλά άτομα που έχουν ανάγκη την ψυχοθεραπεία δεν κάνουν αυτό το βήμα, διότι φοβούνται το κοινωνικό στίγμα και τον περίγυρο. Η online ψυχοθεραπεία, από την άλλη, είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς το άτομο πλέον μπορεί να κάνει ψυχοθεραπεία χωρίς αυτό το φόβο.
  2. Λιγότερο άγχος. Η online ψυχοθεραπεία είναι λιγότερο αγχωτική από την δια ζώσης ψυχοθεραπεία (ειδικά στις πρώτες συνεδρίες). Πολλά άτομα διστάζουν να ανοιχτούν στον ψυχοθεραπευτή τους στη δια ζώσης θεραπεία λόγω φόβου και ντροπής. Αντίθετα, είναι πιο πρόθυμα να ανοιχτούν στην online ψυχοθεραπεία διότι αισθάνονται πιο άνετα στο χώρο του σπιτιού τους.
  3. Άνεση. Με την online ψυχοθεραπεία το άτομο δε χρειάζεται να μεταβεί στο χώρο του γραφείου του ψυχολόγου. Μπορεί να μπει σε μία θεραπευτική σχέση από την άνεση του σπιτιού του. Επίσης με αυτόν τον τρόπο βοηθιούνται και τα άτομα με κινητικά προβλήματα ή ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες.
  4. Ευελιξία. Η online ψυχοθεραπεία έχει το εξαιρετικό πλεονέκτημα να επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα του ατόμου χωρίς να παρεμβαίνει στο πρόγραμμα του (εργασία, χόμπι, άθληση κλπ).
  5. Χαμηλότερο κόστος. Όταν κάποιος σκέφτεται να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, είναι λογικό να σκέφτεται και τον οικονομικό παράγοντα. Η online ψυχοθεραπεία έχει το προβάδισμα και σε αυτόν τομέα καθώς το κόστος της είναι χαμηλότερο.
  6. Δέσμευση στη θεραπεία. Αρκετά συχνά, τα άτομα που ξεκινάνε ψυχοθεραπεία τη διακόπτουν πολύ γρήγορα (ίσως ακόμη και από το πρώτο ραντεβού). Ομολογουμένως κάποιες φορές μπορεί να ευθύνεται ο θεραπευτής για αυτό. Όμως δεν είναι λίγες οι φορές που το κοινωνικό στίγμα (κάποιος είδε το άτομο να απευθύνεται σε ψυχολόγο), η δυσκολία μετακίνησης, το υψηλό κόστος και άλλοι συναφείς παράγοντες ωθούν το άτομο να διακόψει βιαστικά τη θεραπεία. Η online ψυχοθεραπεία, όμως, όπως εξηγήθηκε, βρίσκει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα με αποτέλεσμα το άτομο να έχει περισσότερες πιθανότητες να “δεσμευτεί” στη θεραπεία και έτσι να ωφεληθεί τα μέγιστα.

   Λαβαίνοντας όλα αυτά υπόψη, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε γιατί η online ψυχοθεραπεία αναπτύσσεται ταχύτατα. Οπότε αξίζει να τη δοκιμάσω; Η απάντηση είναι: Ναι, φυσικά αξίζει…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Πατώντας "Αποδοχή" συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου.
Αρχική
Αναζήτηση
Explore
Drag